om Ateljé Orsta

Ateljé Orsta

I ett rött litet stall i byn Orsta, Nordingrå, mitt i vackra Höga Kusten, hittar du Ateljé Orsta. Adress: Orsta 132, 870 30 Nordingrå

Ateljé Orsta invigdes sommaren 2006 och sedan dessa har jag ställt ut mina akvareller  någon vecka varje sommar. Sommaren 2010 var första året som andra konstnärer ställde ut under sommarveckorna, något som blivit mycket populärt 

Sommaren 2014 öppnade Ateljé Orsta upp med ytterligare en ateljé, Vebon, och sedan sommaren 2016 finns ytterligare en ateljé, Loftet, en trappa upp. Utställningar pågår nu parallellt i alla tre ateljéerna

Varje sommar inleds med Nordingrå Konstrunda under Pingsthelgen, där utställare finns i samtliga ateljéer.

Antalet besökare ökar för varje sommar, både från närområdet och turister. Närmare 2500 besökare har de senaste somrarna hittat till Ateljé Orsta.

Vebon, vita träväggar, 2 fönster, trätak – och golv, trasmattor på golvet. Är c:a 20 kvm med 11 meter väggyta att hänga tavlor på. Där finns ett litet förråd där man kan ha sina saker. Kostar 2200 kr/vecka att hyra. Ytan i Vebon är fördelad enligt följande; Till vänster om entrédörren, en vägg på 0,90 meter, följt av ett fönster. Nästa vägg är 2,02 meter, ett fönster, och vägg 1,03 meter. Väggen mitt emot entrén saknar fönster och är 4,10 meter lång. Väggen till höger 1,85 meter (bakom finns ett litet förråd), ny vinkel med en dörr till förrådet. Den väggen är totlat på 0,96 meter varav dörren är 0,60 meter och en smal yta på 0,27 meter som går att hänga något på. Vägg till höger fortsätter och är uppdelat på två delar, 1,45 meter och 0,85 meter. Slutligen väggen till höger om entrén 0,80 meter.

     

 

 

 

 

Ingång till VEBON och STALLET på nedre sidan av huset

 
Stallet är den största lokalen, med vita väggar är c:a 30 kvm stor med drygt 17 meter väggyta att hänga tavlor på. Ljus med vita timrade väggar, trägolv och trätak, normal takhöjd, 3 fönster och värme. I ett litet förråd finns en micro, porslin, bestick och vattenkokare. Där kan du även ha dina egna prylar. Kostar 2500 kr/vecka att hyra. Ytan är fördelad enligt följande;  Till vänster om entrédörren, en vägg på 0,80 meter sedan fönster. Nästa vägg, till vänster är uppdelat på 3 delar med list emellan 0,8 , 1,1 och 2,97 = 4,87  meter och saknar fönster. Väggen mitt emot entrén saknar fönster och är 6, 35 meter. Väggen till höger 1,95 meter sedan ett fönster. Därefter en ny vägg i vinkel (förrådet bakom) 1, 5 meter, ny vinkel 0,56 meter vägg följt av dörr till förrådet och väggyta 0,58 meter i vinkel.Slutligen väggen till höger om entrén ett fönster och 0,82 meter innan dörren.
 
 
 

 

Loftet, hittar du via en smal trappa upp. Lokalen har två väggar för att hänga konst på, 680 och 590 cm långa, med något lägre takhöjd, 1.5 m höga. Där finns två bord, ett smalt vitrinskåp, två stolar och en fåtölj, samt ett litet förråd. I ena hörnet finns ett fönster. Trä på väggar, tak och golv. Kostar 1900 kr/vecka att hyra.

 

Ingången till LOFTET hittar du mot vägen 

 

 
 
ALLMÄNT
Dricksvatten finns på väggen utanför Stallet mot bäcken, där finns även möjlighet att diska.  Framför ateljéerna finns trädgårdsmöbler
I samtliga ateljéerna finns lite porslin, koppar, tallrikar och bestick. Micro, lite porslin, vattenkokare och dammsugare finns i ateljé Stallets förråd för samtliga utställare. I alla ateljéerna finns det tavellister längs väggarna och många tavelkrokar som lätt kan flyttas i sidled, för att underlätta din hängning och för att undvika spikar i väggarna.
Du kan få hyra mina ateljéer veckovis under sommaren. Kostnad per vecka:
Stallet 2500 kr.
Vebon 2200 kr.
Loftet 1900 kr.
Ingen provision tas ut på din försäljning, enbart hyra av lokalen. I avgiften ingår marknadsföring och reklam i olika medier om din utställning, samt annonsering i närområdet. Har en lista med drygt 1000 namn, av tidigare besökare, som får en personlig inbjudan inför varje vernissagen via mail. Om du vill ha hjälp med att göra en egen annons/reklamblad kan jag hjälpa dig med det.

En anmälningsavgift på 250 tas ut, som dras av från hyran. Vid eventuell avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften. Betala in på bankgiro 465-9470 eller swischa till 070-3904093. Ange ditt namn och anmälning.

Under din utställningsvecka, lördag – fredag, vaktar och städar du själv i lokalen. Vernissagedag är lördagar kl. 12.00. Öppettider alla dagar mellan 12.00–17.00.

 

Vägbeskrivning till Ateljé Orsta

Passera Nordingrå Vallen, fortsätt vägen mot Norrfällsviken några hundra meter (skog). Ta till höger efter en svag uppförsbacke vid ett stort gult hus och vid vägen skylt mot Räfsön och Gårdsbutiken. Följ den slingrande grusvägen drygt 2 km. Efter en nerförsbacke vid 3-vägskorsningen står brevlådor på rad och en blå vägskylt med ORSTA, då är du framme. Vid korsningen ligger vårt vita fritidshus med grågröna knutar och med ett litet rött hus där Stallet och Vebon finns med entré på nedersidan, entré till Loftet mot vägen. Skylt finns vid huset.

Du kan även hitta hit från Omne och från Bäckland/ Själand. Huset ligger i korsningen Orsta, Själand och Tollsäter.

Nordingrå har en egen hemsida, http://www.nordingra.nu/, där kan du läsa mer om konstutställningar, sevärdheter, boende, naturupplevelser mm

Tips på boende!  Avstånd till Ateljé Orsta:
Torpet i Tollsätter, 100 m
Häbret i Tollsätter, 800 m
Kajutan bondgård, Själand, 900 m 

www.pelleabergsgarden.se  i Björnås, 3.5 km

 https://www.rafsogard.com/  i Räfsön , 6 km  

Finns flera alternativ i Nordingrå på Airbnb och på nordingra.se. Både stugor, lägenheter, hus och B&B .

Lite längre bort, nära Höga Kustenbron, en fin camping med stugor, och vandrarhem  www.snibbenscamping.se